afaceri/consultanta

Băieţii deştepţi au acceptat majorarea preţului la energie – conform adevarul.ro

Vad astazi pe adevarul.ro titlu mare ”Băieţii deştepţi au acceptat majorarea preţului la energie” … intrebarea e cine i-a rugat sa majoreze pretul la energie de ei au trebuit sa accepte. Oare erau ei impotriva?

Normal, ziarul are nevoie de trafic pentru ca daca nu are trafic nu poate vinde reclama…

Articolul dupa continut si prezentare parca ar fi al unui blogger si nu al unui ziar. Ce a ajuns presa o data cu interntu si criza… dar asta poate e o alta poveste

Ce se intampla cu acesti baieti destepti care au decis majorarea pretului pentru energia hidro. Energia hidro este cea mai ieftina energie de pe piata la momentul  actual, comparativ cu energia obtinuta din carbune sau hidrocarburi.

S-ar merita cresterea pretului la energia obtinuta cu ajutorul apei din hidrocentrale?

Daca avem seceta sau se preconizeaza un an secetos atunci productia de energie hidro scade si urmeaza logica de crestere a pretului.

Partea a 2-a care se pune in discutie este daca din perspectiva populatiei este rentabila si etica aceasta  crestere. Cui apartin apele Romaniei? Cine a suportat costul de construire a barajelor si centralelor hidroelectrice, cine a muncit pentru construirea lor si cui apartin acum aceste hidrocentrale si mai ales cine obtine profit de pe urma lor?

Oricum in Romania avem costuri de trai ridicate. Din salariul minim pe economie cca 50% sunt doar costuri de utilitati restul putin cat mai ramane este pentru hrana si  probabil pentru o pereche de pantofi omul trebuie sa tine post. Cine e de vina pentru toate acestea?

Politica, populatia, antreprenorii?

Atat timp cat furnizorii de energie se vor lacomi sa vanda energie la costuri ridicate asta o sa conduca la costuri de productie ridicate si implicit la vanzare de produse made in Romania la preturi ridicate.

Romania trebuie sa aiba energie ieftina intr-un secol in care tot mai mult ne folosim de consumul energetic indiferent de sursa sau forma de energie.

Asta sta la baza cresterii economice in Romania

Celalat parte a problemei este ca Romania exporta energie electrica si atunci e in avantajul nostru sa o vindem mai scump.

Nu stiu cum se face dar tot ce avem mai bun in tara vindem ieftin la straini si cumparam mai scump toate gunoaiele. Sa ne lipseasca acel egoism specific omului de afaceri, sa fim naivi, sa fie ”pulimea” chiar atat de mare si indiferenta? Mi-as jigni poporul  daca as spune asta si nici nu vreau sa fac acest lucru. Eu imi respect poporul din care fac parte dar stiu ca in mod logic trebuie sa primesc aceeasi forma de respect si din partea lui, atfel ajungem la vorba aceea ”se descurca fiecare cum poate”

Totusi mai exista si a 3-a varianta care sincer imi convine, la listare afisezi un pret mai mare ca sa poti vinde pe sub mana la un pret mai ieftin si sa para o afacere pentru trader si implicit pentru consumator.

 

Orice ar fi eu una platesc tot timplul facturi ridicate la energie

 

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s