business

Strategii de intrare pe piete externe – Marketing workshop #14

Intr-un post precedent am vorbit despre export atat export activ cat si export pasiv

In acest post am sa va vorbesc despre o alta modalitate de a patrunde pe pietele externe, respectiv asocierea cu alte firme din tara in care urmeaza sa exportati produsele sau sa investiti. Va puteti asocia cu una sau mai multe companii de pe piata respectiva.

De exemplu daca doriti sa patrundeti pe piata din Libia, va puteti asocia cu una sau mai multe companii existente pe piata locala.

De exemplu daca doriti sa exportati cereale sau furajere pe piata din Libia va puteti asocia cu distribuitori de grane din Libia. Voi aici in Romani cultivati granele si la recoltare le exportati in Libia, asa aveti din start productia contractata

Acest tip de asociere difera de export prin faptul ca firma se asociaza cu un partener in scopul distribuirii sau comercializarii marfii in strainatate. Acest tip de patrundere pe piete internationale/externe difera de investitiile directe prin faptul ca firma se asociaza cu o persoana  juridica straina.

Pentru acest tip de export/comert exterior exista 4 forme distincte: licentiere, societati mixte, contract de productie si contract de management

Daca vorbim despre licentiere atunci trebuie sa stiti ca pentru un producator licentierea poate fi o modalitate foarte simpla de patrundere  pe piata internationala. Aceasta inseamna ca un producator indigen incheie o intelegere cu un partener strain, denumit juridic ”licentiat”, care in scimbul unei redevente sau taxe, cumpara dreptul de utilizare a tehnologiei de productie, marcii de comert, patentului, secretului comercial sau a unui alt bun de valoare apartinad firmei producatoare, exportatoare in cazul nostru.

Prin aceasta modalitate firma patrunde pe o piata externa asumandu-si un risc minim. Acest tip de asociere este benefic si pentru licentiat pentru ca beneficiaza de experienta de productie a firmei exportatoare fara sa mai fie nevoit sa porneasca de la zero.

Lienta prezinta si dezavantaje. Firma exportatoare nu mai detine un control atat de mare asupra productiei licentiatului, asa cum detine controlul asupra productiei proprii. Daca licentiatul are succes ea nu mai are nici un drept asupra profiturilor lui, iar la terminarea contractului este foarte posibil sa-si faca din acesta un concurent.

Exercitiu: dati exemple de companii care au intrat pe piata din Romania sub licenta

O alta forma de aociere cu firme straine o reprezinta contractul de productie. Aceasta inseamna ca firma incheie cu un producator strain o intelegere prin care acesta se obliga sa- fabrice produsul sau sa-i presteze serviciul. Exemplul oferit mai devreme despre forme de asociere in afaceri cu . Apeland la aceasta tehnica multe fimre au patrus pe piata Corei de Sud sau Taiwanului.Neajunsurile contractarii productiei constra in scaderea controlului asupra procesului de productie si in pierderea potentialelor profituri  rezultate din comercializarea produselor. Dae exista si avantaje printre care lipsa grijii referitoare la vanzarea produselor catre end-useri, riscuri mai mici si chiar posibilitatea de a-l ”inghiti”

Exercitiu: analizati piata externa si indetificati care ar fi cea mai eficienta strategie de a patrunde pe alte piete pentru afacerea proprie sau pentru compania lacare sunteti angajati.

Identificati cateva firme romanesti care au patruns pe piate internationale si strategia folosita de acestea, ce avantaje si dezavantaje i-au adus.

Standard

One thought on “Strategii de intrare pe piete externe – Marketing workshop #14

  1. Pingback: Marketing workshop #17 Investitia straina directa « Adelina Maries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s