business

Exemple de comert in contrapartida – din istoria comertului

Exemple de comert in contrapartida:

Marea  Britanie a ”vandut” Indoneziei utilaj minier pentru furnir, au fost date la schimb autoturisme Volkswagen pentru caise bulgaresti, aeronave Boeing 747 echipate cu motoare Rolls- Royce  au fost schimbate pe titei saudit.

O alta forma de comert in contrapartida o reprezinta compesatiile sau cumpararea de produse rezultate. In acest caz exporatatorul vinde o fabrica, un echipament sau o tehnologie unei alte tari acceptand sa i se plateaca in produsele obtinute cu acestea. Firma GoodYear a furnizat Chinei materialele si cunostintele necesare construirii si punerii in functiune a unei tipografii in schimbul etichetelor  fabricate de aceasta.

Alta forma o reprezintaachizitiile in contrapartida exportatorul primid contravaloarea marfii egal in numerar fiind in acelasi timp de acord sa cheltuiasca o parte din acesti bani in tara importatoare si intr-o anumita perioada de timp. De exemplu firma Pepsi a vandut statului rus  in 1990, echipament si know-how  pentru productia de Pepsi-Cola in valoare de 3 mld$  obligandu-se sa cumpere vodka, petroliere, vapoare rusesti pentru a le revinde in SUA.

Concernul german Daimler-benz a vandut Romaniei 30 de camioane in schimbul a 150 de automobile de teren romanesti, pe care ulterior le-a vandut Ecuadorului pe banane, care apoi au fost vandute unui lant de super-magazine din Germania pe marci germane. Pe aceasta cale ocolita Daimler Benz a reusit  in cele din urma sa incaseze contravaloarea camioanelor in moneda nationala.

Rank Xerox a acceptat sa vanda Rusiei tehnologie de varf pe camile si coarne de capra si exemplele continua

Volumul comertului in contrapartida detine cca 20% din totatul tranzactiilor mondiale

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s