business

Atitudinea clasei politice fata de investitorii straini

Atitudinea clasei politice fata de investitorii straini.

 

Fie ca ne place fie ca nu ne place in orice decizie economica, strategica de natura politica sau investitionala exsta avantaje dar si dezavantaje.

Reticienta clasei politice fata de investitorii straini prezinta si anumite avantaje pentru economia nationala.  Dar cum avantajele nu –ti intra singure in buzunar si nici nu se transforma singure in bani trebuie sa existe cineva care sa profite de ele.  Clasa politica poate fi reticienta fata de investitorii straini din 2 considerente.  Si  pe acestea 2 eu le gasesc pozitive. Fie doresc  sa protjeze afacerile unui antreprenor/companie romaneasca cum este cazul energiei electrice. Ceea ce este un lucru foarte bun.  Romania esteo tara foarte bogata in resurse energetice.  Si daca combustibili fosili s-ar epuiza avem o retea extraordinar de bogata de ape si implicit energie hidroelectrica.

Al doilea considerent pentru care clasa politica pot refuza investitorii straini sunt cele datorate faptului ca nu ni s-au oferit  avantaje considerabile, avantaje pe care statul roman nici cum sa nu le poata refuza. Nu sunt de parare ca o piata de consumatori trebuie oferita gratis sau vanduta ieftin. Doar analizati atitudinea statutului indian fata de investitorii straini. Negocierile cu Compania Pepsi-Cola sunt un exemplu in acest caz. Statul indian acceptand investitii in agricultura, intermedieri la export si intalatii de filtrare a apei.

Da exista state cu atitudine receptiva fata de investitori straini, altele manifesta ostilitate. Se poate investi avantajos in tarile recent industrializate din Orientul Indepartat,  sau in statele musulmane.

India este un exemplu de stat care creeaza probleme unei firme straine. India a impus  contingente de import, a impus restrictii valutare si limita in privinta numarului de persoane straine care pot face parte din echipa manageriala.

Romania a fost o tara in permanenta deschisa fata de investitori oficial, neoficial negocierile cu guvernele pot fi foarte anevoioase pentru unelecompanii straine si foarte rapide fata de altele, depinde de cantitatea in bani a mitei.

Si cu toate acestea exista intrebarea de ce a plecat Coca-Cola din Romania, de ce pleaca Tnuva, de ce a plecat Nokia?

 

Cum poate afecta stabilitatea sau instabilitatea politica activitatea investiorilor straini?

Este o problema de natura politico- legislativa care pot afecta afacerile si investitiile in alte state,lucru care le face sa fie riscante. Iata cateva exemple: cand puterea trece de la un guvern la altul, si uneori aceasta trecere se poate face violent iar noii veniti sa fie cu idei opuse fata de conditiile negociate de investitori cu vechiul guvern.  Indiferent daca e vorba de o schimbare sau nu este posibil ca un guvern sa reactioneze la noi miscari populare.Proprietatile companiilor straine pot fi confiscate , sumele in valuta detinute de acestea la banci pot fi blocate, se pot stabili noi contingente de import sau noi taxe vamale.Unii investitori considera ca activitatile din tarile instabile politic pot fi profitatbile.

Posibil ca ati auzit zicala ”cele mai bune afaceri se fac atunci cand este sange in strada. ” Instabiliatatea afecteaza modul  cum se rezolva problemele de afaceri si financiare, dar o tara instabila politic  poate tine investitorii in stand-by si atunci pentru unii riscul meritandu-si pretul  pentru ca,  concurenta este redusa.

O tara poate decide sa adopte anumite reglemantari monetare in avantajul sau in dezavantajul producatorilor sau exportatorilor indigeni  defavorizand investitorii printr-o interventie prestabilitata pe pietele financiare de catre statul care a adoptat strategia de control a cursului valutar.

Nici aici nu exista reguli  ale pietei sau reguli economice totul depinde de interese si negocieri

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s