business

Protectionismul – drumul spre ruina?

In 2009 Gordon Brown a spus ”protectionismul este drumul spre ruina”, referindu-se la protectionismul comercial impus de anumite state importatoare. Exemple de masuri protectioniste am discutat in postul anterior.

Protectionism is ‘Road To Ruin’ dar altii spun ”Protectionism is King of Road”

Ei bine si in economie ca si in viata nu exista reguli general valabile. Nici aceasta nu este o regula general valabila pentru unele bunuri si servicii poate fi o ruina pentru altele o adevarata mană cereasca.

In economie fiecare face afirmatii conform interesului propriu. Unii au interesul sa spuna ca protectionismul nu e bun altii au tot interesul pentru a-si proteja afacerile, economia, banii sa spuna ca protectionismul e bun

India, Japonia sunt exemple de piete care au avut masuri protectioniste.Iran la fel

Uitati-va unde este nivelul economiei acestor state in 2011-2012

India in pofida crizei o duce mult mai bine, Japonia si-a dezvoltat o adevarate industrie de cibernetica si robotizare. Pana nici portocale nu au vrut sa importe spunand ca stomacul lor e mai mic decat al restul indo-europenilor si nu pot manca decat soiul de portocale care creste in Japonia, iar despre zapada au zis ca zapada lor e diferita si de aceea echipamentul lor de schi trebuie sa fie diferit. E drept ca, cam totul e diferit in Japonia dar aceasta a fost cireasa de pe tort

Pozitia mea personala fata de acest aspect este daca cineva te ataca dur si ai armele si posibilitatea sa te aperi atunci e o prostie sa nu te aperi.

To be or not to be – this is the question

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s