business

Comert international vs import

Orice firma care intentioneaza sa-si extinda activitatile comerciale si de afaceri peste granitele statului in care isi are activitatea trebuie sa fie  bine informata  asupra sistemului comercial international atat sub aspect fiscal, monetar-financiar cat si legislativ. Mai trebuiesc luate in considerare si regulile nescrise dupa care functioneaza diferite piete.

In momentul in care o companie isi vinde marfurile intr-o alta tara pot exista o serie de masuri de restrictie comerciala.

Cea mai des utilizata restrictie de protectie impotriva importurilor masive ramane tariful vamal. Tariful vamal reprezinta o taxa perceputa de statul strain pentru unele dintre produsele  importate. Poate avea dublu rol: de sprijin pentru companiile indigene  impotriva concurentei straine sau de a creste veniturile la bugetul de stat.

Exportatorul mai  poate fi constrans sa se incadreze intr-un anumit plafon -cotingent- care constituie limita cantitatii de marfa acceptata de tara importatoare pentru anumite categorii de produse. Scopul contigentarii poate fi si acela de a proteja valutele statului si industria si forta de munca locala. Masura pe care si eu o sustin pentru Romania. Masura aplicata la anumite bunuri.

Doar daca analizezi spre exemplu volumul si valoarea șostelor vandute pe piata din Romania in decursul unui an constati ca 90% sunt made in China si Turcia.

Daca calculam de exemplu ca 16.000.000 milioane de romani si-ar cumpara doar o singura data pe an o pereche de soseste pe care le vinzi cu 0,5 bani profit. La 16 milioane de cumparatori rezulta un profit de = 8.000.000RON echivalentul a cca 2 milioane de euro. Ceea ce stim cu totii ca o persoane cumpara de mai multe ori pe an sosete.Deci este o piata destul de mare pentru a exista mai multe companii si forta de munca numai in acest domeniu.

Este un exemplu banal, pentru industriile mici si mijlocii. Sunt de acord ca sunt produse care te imbogatesc mult mai rapid si mai usor dar acesta este un exemplu de afacere continua nu discontinua sau care speculeaza anumite oportunitai oferite de piata. Doar sa limitezi importul de șoseste ai creste cererea interna si astfel ai obliga companiile romanesti sa invete sa produca competitiv.

O alta masura pe care statele o pot pune in calea importului este embargoul. In sine embargoul presupune cea mai severa forma contingentare , prin aceasta interzicandu-se importul anumitor categorii de marfuri.

O alta masura care se poate practica pentru limitarea investitiilor straine este controlul asupra cursului valutar. Acest control limiteaza platile in valuta si valoarea cursului de schimb al monedei nationale in raport cu alte devize. Pot exista si bariere comerciale netarifare cum ar fi tendinta autoritatilor locale de a respinge din start ofertele firmei  sau standardele calitative  restrictive, care favorizeaza sau defavorizeaza produsele unuia dintre ofertanti

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s