afaceri/consultanta

Plan de afaceri #2

Printre notitele mele de pe vremea cand eram studenta am gasit urmatoarele:

Nu planurile de afaceri vand o idee investitorilor ci oamenii

 

Nu aveti nevoie de o idee stralucita pentru a incepe o afacere- aveti nevoie de timp, bani, perseverenta si planificare. Realitatea este ca o idee noua este mai greu de vandut decat una existenta, deoarece oamenii nu o inteleg tot timpul de la inceput si sunt deseori nesiguri de succesul ei.

Concret finantatorii investesc in oameni nu in idei.

Planul dvs. desi foarte necesar , reprezinta doar o etapa in procesl de promovare a ideii dvs. de afacere. Urmatoarea etapa este sustinerea acesteia, in care factorul principal veti fi dvs. Nici un finantator nu va investi intr-o afacere prinposta sau telefon.

 

Sa anticipati intrebarile comisiei finantatorului si sa pregatiti contra-argumentele.

 

Trebuie sa identificati de asemenea cine va fi persoana care va lua decizia finala. Adresati-va acestei persoane. De multe ori in cadrul unei prezentari, intreprinzatorii se adreseaza tuturor,cu exceptia persoanei care va lua decizia finala. Asfel, dupa ce antreprenorul pleaca, persoana avizata prezinta obiectii care ar putea fi explicate in timpul prezentarii. In acest caz prezentarea nu si-a atins scopul.

 

Echipa de prezentare a plnului de afaceri nu ar trebui sa contina mai mult de 4 membri. In timpul preentarii, acei membri ai echipei care nu ”expun” ar trebui sa-l asculte in mod atent pe cel care prezinta ”subjugati” de  importanta informatiei

In cele mai multe cazuri intalnirea cu finantatorul sau reprezentantii sai, dureaza o ora, o ora jumate. Prezentarea dvs. ar trebui sa dureze maximum 30 de minute, urmarind apoi o sesiune de intrebari si discutii.

 

Pe finantatori ii intereseaza cat de bine puteti conduce o coampanie si managementul timpului este un indicator foarte bun.

 

Micile afaceri, fara vechime, nu au credibilitate. De aceea ele au nevoie de un plan de marketing.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s