afaceri/consultanta, economie, politic, psihologie

Dreptul de proprietate – care sistem este mai pradalnic comunismul sau capitalismul?

Despre responsabilitatea care o confera dreptul de proprietate… eu sunt o persoana responsabila, poate mult prea responsabila de aceea tratez problema din punctul meu de vedere. Sunt de parere ca resursele naturale, utilajele, terenurile trebuiesc intretinute si utilizate corect chiar daca nu iti apartin. E o problema care eu personal consider ca tine de educatie. Daca folosesti masina de firma nu inseamna ca poti face ce vrei cu ea, nu-ti pasa ca doar nu e a ta dar de masina ta proprie ai o exgerat de mare grija doar pentru ca e ta, eu am sa te numesc un om needucat. Daca ai fi un om educat ai trata cu aceeasi consideratie si ce iti apartine si ce nu iti apartine. De aici puteti extrapola analiza la comunism vs socialism si  sa obtineti concluzii

In mod normal oamenii cand sunt proprietari isi ingrijesc obiectele din proprietate nu e regula generala, pot fi si lenesi si neglijenti tine in fond de educatie.

Sunt sustinatori vehementi ai capitalismului care sustin ca atunci cand resursele naturale si uneltele sunt proprietatea oamenilor care lucreaza cu ele aceastea dureaza mai mult si sunt folosite mai eficient. Asta inseamna ca toate gospodinele au aragazul curat sau toti ptoprietarii de masini au masinile impecabile sau doar cei atenti si educati, sau cei carora le pasa le au in buna stare de functionare si atent ingrijite?

Multi sunt de parere ca dreptul de proprietate rentabilizeaza exploatarea materiilor prime, utilijale sunt mai ingrijite si omul munceste mai eficient in capitalism decat in socialism datorita acestor aspecte.

Eu consider ca factor major educatia. Si in comunism au existat oameni educati sa fie responsabili care au intretinut utilajele, au obtinut recolte bune in agricultura, chiar daca nu au fost ei posesorii directi ai mijloacelor de productie ori a terenului, ci statul era cel care detinea dreptul de proprietate

Vi s-a intamplat sa impumutati lucruri si sa vi se inapoieze stricate? Si culmea ati imprumutat lucruri la persoane foarte grijuliii si atente, dar din pacate cu obiectele lor. Ei bine aceste persoane pot spune ca erau motivate de dreptul de proprietate dar chiar daca nu esti proprietarul unui lucru asta nu inseamna ca trebuie sa fii neglijent. A fi neglijent cu ceva ce nu e pe numele tau sau nu iti apartine pentru mine e sinonim cu lipsa de educatie.

Si aici se explica de ce capitalismul si socialismul are probleme nu de sistem ci probleme datorate lipsei de educatie si responsabilizare a oamenilor din sistem.

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s