economie, politic

Impozitul TOBIN

“impozitul Tobin”, dupa numele laureatului premiului Nobel pentru economie in 1978, James Tobin.  Consta in impozitarea cu 0,05 procente a tuturor cumpararilor si vanzarilor de devize. Se considera ca cu ajutorul acestui impozit se poate diminua volumul comertului de scurta durata din domeniul devizelor straine, care contine cea mai mare parte a deverului zilnic de pe bursele internationale.

Veniturile din impozitul Tobin s-ar putea cifra la mai mult de 100 miliarde euro anual, o suma destul de mare cu care s-ar putea combate saracia in tarile lumii a 3-a, somajul sau s-ar putea finanta institutii de invatamant si spitale.

DAR nimeni nu spune ca globalizarea nu e menita sa stea in slujba oamenilor ci numai in slujba marilor concerne. Pacat ca suntem atat de prosti incat acceptam sa ne facem viata un iad. Daca am fi mai altruisti in special daca marii bogatasi nu ar mai tine in stare de sclavie pe cei saraci pe pamant ar exita raiul,de altfel in cred mai probabil pe acesta decat cel de dupa moarte, de felul meu nu cred in promisiuni.

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s