afaceri/consultanta, economie, politic

Criza energetica – revizuire istorica

Ei bine criza din 2008 e o surpriza pentru Romania pentru ca e prima criza care a lovit tara. In timpul comunismului fiind o tara inchisa dpdv a schibului comercial si al lipsei multinationalelor era imposibil sa importam criza. Dar totusi si in economia noastra de tip socialist s-au simtit majorarile pretului petrolului de catre O.P.E.C.

Atat timp cat am importat aceasta resursa – petrolul- desi in parte si noi avem resurse de titei.

Cateva idei despre cum a afectat aceasta resursa naturala ȚIȚEIUL economiile altor tari, tin neaparat sa impartasesc cu voi. In speranta ca, cel putin studentii de la economie vor deschide ochii avand sansa sa afle lucruri despre care manualele de economie politica nu vorbesc decat mentioneaza foarte vag.

Pe langa crizele financiare a existat si o criza energetica in actuala ”civilizatie a petrolului”. Omenirea consuma in mod masiv din aceasta resursa – titeiul- (resursa neregenerabila dupa spusele specialistilor) care ocupa ponderea cea mai mica in totalul rezervelor de resurse energetice.

Titeiul detine cca 1/2 din consumul de energie si cam 8-11% din totalul rezervelor de combustibili fosili, in timp ce carbunele detine un procent foarte insemnat de 80% din resursele de combustibil si cca 30% in acoperirea necesarului mondial de energie primara. Omenirea consuma prea mult din acea resursa regenerabila din care are cel mai putin.

Criza energetica a fost datorata si polarizarii geografice a resurselor, rezervelor si productiei de titei pe de o parte si pe de alta parte consumul masiv de petrol si produse petrolifere in alte zone geografice – tari capitaliste dezvoltate- . Aceste tari capitaliste dezvoltate detin doar 10% din rezerve si 20% din productia mondiala de titei  dar consuma in pondere 70% din totalul consumului mondial de petrol, in timp ce tarile in curs de dezvoltare membre a O.P.E.C detin 2/3 din rezervele de titei cunoscute , jumatate din productia mondiala si peste 80% din exportul mondial de petrol.

Criza energetica a aparut o data cu majorarea pretului titeiului de catre tarile EXPORTATOARE de titeti  care s-au raliat la O.P.E.C. 

Cum a evoluat economia mondiala in directia crizei energetice?

S-a datorat politicii de promovare de catre statele capitaliste dezvoltate si marile societati transnationale petroliere care au controlat – si controleaza inca in mare masura- politica energetica a tarilor capitaliste.

Aceste societati gigantice au creat pe piata internationala a titeiului o anumita supraoferta cu caracter artificial, exploatand in mod pradalnic resurse si bogatii ale altor popoare , inghetand pentru cca 25 de ani preturile internationale ale titeiului si creand o presiune concurentiala asupra carbunelui. Aceasta ieftinatate artificiala a titeiului in perioada POSTBELICA a stat la baza cresterii economice rapide in tarile capitaliste dezvoltate pe baza unui model determinat al cresterii economice caracterizat si prin disponibilitatea nelimitata a resursei petroliere la acea data.

Majorarea pretului petrolului a contribuit la intrarea economiei mondiale intr-o criza economica globala, cu caracter structural , iar de fiecare data cand O.P.E.C. a majorat pretul petrolului in economia mondiala aceste socuri petroliere s-au transmis sub forma unor recesiuni

Romania,  daca investeste masiv in resurse energetice alternative:  transport de marfa pe calea ferata folosind locomotive electrice reduce consumul de motorina pentru tiruri – si daca foloseste combustibil alternativ BIODIESEL pentru masinile mici de oras a redus semnificativ din poluare. Tirurile sa fie folosite doar pe  distante mici, cand ai de mutat o cantitate insemnata de marfa. In felul acesta reduci nu doar poluarea ci si  protejezi drumurile care se degradeaza si datorita supra incarcarii tirurilor peste tonajul suportat de catre covorul asfaltic 

Energie electrica: Romania este foarte bogata intr-o resursa naturala de care poate nici nu isi da seama- APA- apa care inseamana posibilitatea perpetuarii vietii- poate fi folosita ca sursa primara perpetuua in producerea energiei electrice prin constructia de hidrocentrale. Energia hidro este cea mai ieftina de pe piata – si in unele cazuri folosirea puterii vantului acolo unde este posibil. 

Energia solara o putem folosi pentru sere si solarii . 

Pamantul care il avem din belsug il putem folosi in parte si  pentru culturile de rapita in vederea obtinerii de biodiesel. 

—————————–

1973- membrii O.P.E.C au impus pretul de 11, 2 $ / baril (cca 4ori mai mare)- determinand primul soc petrolier conducand la prima criza energetica. Pe baza noului pret si al cresterii consumului mondial de derivati din titei: motorina si benzina pe baza cresterii industiei auto si a dorintei omului de a avea masina proprie, a crescut colateral si consumul de resurse energetice petroliere ceea ce a detreminat ca tarile membre O.P.E.C. sa inregistreze venituri de la90,5 miliarde $ in 1974 la 195,2, miliarde dolari in 1979. Tarile din Orientul Mijlociu erau sarace dar pe baza petrolului economia Iranului a crescut, s-a construit DUBAIUL care inainte era un loc extrem de saracacios .

Stapane pe noile pozitii de forta tarile O.P.E.C.  majoreaza pretul titeiului din nou care a sarit de la 18,6 $ barilul in 1979 la 34,3 $ barilul in 1981 determinand o alta criza energetica.

Cum de paralel cu cresterea pretului titeiului au crescut si profiturile familiei Rotschild si Rocheffeler? Ei bine si-au memtinut in continuare dreptul unic de monopol pe industriile de rafinare si prelucrare a titeiului brut precum si avantajul tehnologic asupra tehnologiei  de extragere a titeiului din pamant. . Vorbim de EXXON, MOBIL OIL, TEXACO, fosta STANDARD OIL etc.

Pentru documentare suplimentara va rog sa verificati cine a avut drept de exploatare a resurselor petroliere din Romania in perioada monarhiei Hasburgilor. Fiind un post de natura economica si nu unul politic inchei aici.

 

Standard

One thought on “Criza energetica – revizuire istorica

  1. Buna ziua, ma numesc Ovidiu Silaghi Ioan, am 25 de ani, sunt interesat de fotografie si blogging, momentan lucrez la firma alor mei.

    Am decis sa imi fac cont pe site dupa ce am citit cateva articole si chiar mi se pare un forum foarte reusit, o comunitate foarte bine inchegata.

    Va doresc tuturor a vara cat mai insorita, nu de alta da la mine ploua de vreo 2 zile:P.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s