afaceri/consultanta, carti, economie, politic

Criza creditelor cu buletinul sau criza creditelor scumpe? Premisa sau efect

Criza creditelor cu buletinul sau criza creditelor scumpe? Raspuns: criza creditelor scumpe. Creditele cu buletinul percepeau o valoare rambursabila si de 70-80% adaugata volorii bunului achizitionat

Marile corporatii producatoare de bunuri de consum indelungat: electronice, mobila, etc. erau constienti ca daca nu ofera credite cu buletinul vor ramane cu munti de produse nevandute, care vor fi afectate de uzura fizica si morala.

In mare parte creditorii au fost asigurati, dobanzi de pana la 70-80-85% le permiteau sa-si mentina profitabilitatea in ciudata faptului ca unul din 5 clienti ar fi intrat in incapacitate de plata.

Vorbim de o criza a celor saraci si nu a celor bogati. Producatorii si-au incasat profitul de la banci, tarile furnizoare de mana de lucru si materii prime si-au incasat facturile, capatul de unda a raman la cei saraci, care practic i-au creditat pe cei bogati.

Producatorii si bancile stiau la ce se expun dar conform zicalei ”dupa noi potopul” sau ”hit & run”, nu i-au mai interesat. Banii exista in continuare in economie.  Dar nu in conturile celor saraci, si de altfel nu exista nici un sistem care sa conduca o parte din bani inapoi in conturile celor saraci pentru ca cel care are nu vrea sa renunte si chiar bogatasii sau magnatii lumii se concureaza intre ei, care strange o avere mai mare in detrimeniul celor saraci.

In concluzie avem 3 solutii pozibile:

-Cei bogati sa inceapa sa faca acte de caritate si o parte din avere sa o redistribuie celor saraci

– statul ar putea tipari moneda si sa le-o faca cadou celor saraci sub forma de sprijin antreprenorial sau subventionarea utilitatilor si a alimentelor

– sau crearea de industrii in economia reala care sa creeze locuri de munca.

Singura solutie inteleapta ar fi crearea unui sistem de distributie organizat a masei monetare astfel incat nimeni sa nu aiba excesiv de mult si altii ecesiv de putin. ASTA probabil si-a dorit si comunismul dar nu a reusit.

Posibil sa atatcati ideile, mai ales cea cu tiparirea de moneda, dar daca aveti alte solutii mai bune as fi fericita sa le citesc sau sa le vad implementate.

Si inflatie are avantaje pozitive pentru economie.  O carte utile, care v-ar deschide mintea este ”Politici economice” de GENEREUX, JACQUES aparuta si la noi http://www.euroinst.ro/autor.php?id=363 daca nu o mai gasiti in librarii cautati-o la biblioteci

 

Standard

One thought on “Criza creditelor cu buletinul sau criza creditelor scumpe? Premisa sau efect

  1. in interpretarea mea personala, e o cauza cu dute-vino, cred ca incapacitatea de plata a unora dintre debitori este rezultatul si nu motorul crizei. In sensul ca am putea privi si din acest unghi criza. Daca economia ar fi urmat sa fie sanatoasa atunci persoanele care nu-si puteau permite costurile creditelor si -ar fi putut permite daca economia/bunastarea s-ar fi creat. Criza poate fi data si de traseul banilor, pe traseu undeva banii s-au scurs intr-o alta directie ORI avem prea multe bunuri si servicii in circulatie, prea multi oameni si prea putina masa monetara care nu este actualizata cu ritmul inflationist dat de cresterea preturilor: la utilitati, energie si utilaje/echipamente.
    Psihologia de afaceri capitalista impune sau promoveaza maximizarea profiturilor, ori avarismul antreprenorial nu poate fi sustinut decat de cresterea preturilor= inflatie, in cpaitalism oricine poate practica comert cu ce adaos doreste intre 1%-pana la cat doreste vanzatorul, pote fi si 1000% , ori stimularea consumului prin detereminarea oamenilor sa cumpere si ceea ce nu au nevoie. Imi aduc aminte la istorie am invatat de revolutia industriala, cand munca manuala a inceput sa fie inlocuita de masinarii, atunci a existat o criza , denumita criza de productie cand erau prea multe produse pe piata si prea putini bani cu care sa fie cumparate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s