economie, politic

Armele si cursa inarmarii – tratata din punct de vedere economic

Armele sunt factor de influenta a comertului si a preturilor internationale.

Productia de armament inalt tehnologizat este concentrata intr-un numar mic de tari, in majoritatea lor tari dezvoltate,din sursele mele numarul total al tarilor producatoate de armanent nu depaseste cifra 23.

Marea majoritatea a amramentului a fost achizitionat de tarile in curs de dezvoltare, conducand la deficite bugetare si lipsa de fonduri pentru alte institutii cum ar fi sanatatea, educatia, etc. Peste 3/4 din vanzarile totale de armament a fost directionat catre aceste tari.

Structura acestui comert cunoaste o varietate a gamei de armamente conventionale, inclusiv tehnologii moderne precum si a serviciilor cu caracter militar.

Piata mondiala armamentelor este in continua expansiune, tinand pasul cu dezvoltarea noilor sisteme de arme si cu aparitia de noi producatori din randul tarilor recent industrializate, la fiecare 4-5 ani volumul vanzarilor de arme se dubleaza. In urma cu cativa ani traficul de arme si servicii militare era estimat la 35-45 de miliarde $, astazi probabil s-a dublat.

Comertul cu arme este puternic marcat de caracterul schimbului inegal: marii exportatori de arme cumpara din tarile in curs de dezvoltare materii prime pe care apoi le reexporta in produse finite dupa ce au incorporat tehnologia, ceea ce asigura primatul profitului asupra satisfacerii necesitatilor. Din acest comert sunt excluse armele nucleare, sistemele ultra-moderne pentru a apara secretul tehnologiilor.

Modalitatile de plata din comertul cu arme sunt diversificate: linii de credit, plati in numerar, pana la forme mascate de forma ajutorului pentru dezvoltare, aranjamente tiparite si chiar contrapartide.

 

O mare parte a tranzactiilor cu arme sunt acoperite de cel mai mare secret, vazatorii si cumparatorii propriu is neintrand in contact direct.

Tot ce am scris mai sus se reliefeaza foarte clar in filmul ”Lord of the War” cu Nicolas Cage in rolul principal

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s