afaceri/consultanta, economie, politic

Despre tari bogate si tari in curs de dezvoltare

Gruparea tarilor in tari dezvoltate si in curs de dezvoltare suna a ceva sinonim ideii de ”rasism”. Tari bogate si tari sarace identic. Orice tara are resurse naturale daca nu dispune de resurse naturale are resurse financiare.  In unele limite bogatia poate fi cunatificata in functie de valoarea acordata.  Tarile cu o moneda devalorizata vor fi tot timpul subdezvoltate sau sarace.

Paul A Samuelson considera ca orice tara este subdezvoltata deoarece nici una nu si-a epuizat inca posibilitatile de progres, iar tarile avansate industrial  au fost si ele altadata subdezvoltate in raport cu nivelul la care au ajuns astazi.

Problema tarilor in curs de dezvoltare este ca vand totul foarte ieftin: forta de munca, materii prime, resurse naturale, produse agricole si tot o data ele devin furnizorii principali ai tarilor dezvoltate care cumpara pe bani putini si vand cu adaus mare in tara lor.

Daca tarile subdezvoltate nu si-ar mai vide atat de ieftin forta de munca si resursele naturale atunci tarile dezvoltate ar saraci.

Imi aduc aminte de o axioma a negocierilor ” in viata nu castigi cat meriti, castigi cat negociezi.”

Sunt deplin de acord cu John K. Galbraith care respinge clasificarea lumii in tari dezvoltate si tari subdezvoltate sau in tari bogate si tari sarace deoarece tratarea celor din urma intr-o singura categorie ar implica ”aplicarea in bloc a unei terapii comune” si in fond orice ”sistem de generalizare care porneste de la un venit scazut si nu tine seama de alti factori de diferentiere, este falsificat la baza.”

Tarile asa-zis catalogate ca sub sau in curs de dezvoltare au nevoie de o politica economica si de marketing puternica si agresiva precum si o investitie masiva in promovarea turismului.

Fiecare tara dispune de o bogatie naturala si culturala pe care poate castiga bani frumosi prin simpla promovare turistica.

Creativitatea constituie o valoare adaugata extraordinar de mare in raporturile comerciale.

”Tarile cu industrii de prelucrare depind de posibilitatea de a se aproviziona cu resurse energetice si de materii prime din tarile posesoare de zacaminte, iar acestea depind la randul lor de posibilitatea de a-si procura masinile si utilajele necesare din tarile care produc mijloacele de productie  fara de care nu si-ar putea valorifica bogatiile naturale.”

Revolutia stiintifico-tehnica reprezinta nu numai motorul progresului economico-social, dar si factorul decisiv al procesului de internationalizare a vietii economice la scara universala

Standard

2 thoughts on “Despre tari bogate si tari in curs de dezvoltare

 1. Daca prin bogatie intelegem civilizatia blocurilor de sticla a masinilor si a muncii de birou atunci facem referire la o falsa bogatie. Indemnul la turism in tari sarace e ca si cum ai indemna un taran sa isi asfalteze gradina sa vina un burghez oarecare sa o viziteze. Bogat este cel care traieste cat mai aproape de natura si are un minim de civilizatie. Deci tarilor sarace le trebuie un minim de civilizatie. Ca doar nu vorbim de turism acolo unde se moare de foame, nu?!!!

 2. Multumesc de reactie, Florin.
  Hai sa-ti prezint cum vad eu lucrurile, pentru ca fiecare economist le vede diferit, si fiecare are dreptate in felul lui.
  Tarile bogate: cele cu zgarie nori si munca de birou au fost catalogate de economistii lor, de tip burghezo-capitalist.
  In conceptia mea fiecare tara are propriu ei tip de bogatie: naturala in cazul unora si financiara/industriala in cazul altora.

  Turism virgin, salbatic sau natural , fiecare tara are ceva de oferit, Nu marefer neaparat la turism cu buduoare roz, si asternuturi de matase.

  Orice tara are istorie si un peisaj unic specific zonei respective. Carpatii nu sunt identici cu Alpii si nici tarile de la nordul Saharei nu sunt la fel cu cele din peinsula arabica desi au toate desert si vorbesc dialecte arabe, sunt totusi diferite.🙂
  Muzica libiana, zorka nu e identica cu muzica iarakiana, nici hainele libienilor nu sunt ideintice cu ale altora.

  Cati turisti nu participa la Safari?

  Si totusi mai sunt oameni curiosi sa vada cum arata statele Africii, sau cele din Cornul Africii unde lumea moare de foame si se duc sa viziteze acele locuri. Tot in cornul africii ar putea merge cercetatori agronomi sa vada cum poate fi valorificat si imbunatatit solul din zona, vorbim de turism stiintific

  Jungla nu e deloc prietenoasa dar totusi oamenii se duc in jungla, legionarii fac antrenamente acolo, si implicit cumpara alimente de la localnici si nu au un minim confort sau civilizatie.

  Turismul poate satisface toate gusturile si pe cel cu cortul si pe cel care doreste sa doarma in puf si lux. In functie de ce iti doresti iti alegi destinatia de vacanta.

  Amazonul si jungla Amazoniana sunt printre locurile cele mai periculaose dar totusi un om a mers pe jos de la locul de formare pana la varsarea in ocean, il cheama Ed Stafford si de curand a scris si o carte despre aventura lui de 2 ani, caci atat timp i-a luat sa mearga de-a lungul Amazonului printre jaguari, anaconde si pesti electrici
  Israel in perioada sionista era aproape desertificat complet. Au plantat un soi de plante care ajuta la fixarea stratului de humus si formarea solului dupa care au inceput sa faca culturi, astazi fermele de tip kibutz sunt recunoscute si chiar exporta legume, portocale si smochine.
  Israelul reflecta foarte clar ca bogatia este data de modul in care omul stie sa valorizeze (sa puna in valoare) ceea ce are.Iordanul e un rau cat Dambovita dar tot e folosit cu intelepciune la irigatii. Stii ce a zis un evreu care nu mai vazuse Romania cand a venit in vizita la noi : ”Voi sunteti o tara bogata, aveti ape multe :)”
  Si asa si este, avem o forma de bogatie naturala🙂 si enegia hidroelectrica este cea mai ieftina si avem un potential enorm, dar unii sriga sus si tare pentru energie verde eoliana si solara care e mai scumpa decat cea hidro, fonduri europene si alte acareturi de marketing politic, pe bani publici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s