hospitality

Luarea comenzii de catre ospatar- ce trebuie respectat

LUAREA COMENZII-  Imediat dupa ce consumatorul a luat loc la masa, ospatarul se informeaza daca acesta mai asteapta si alte persoane si pune pe masa mapa cu lista-meniu. Daca la masa sunt mai multe persoane se aduc mai multe liste- meniu.
Ospatarul nu va insista sa ia imediat comanda ci va lasa pe consumatori sa aleaga preparatele si bauturile dorite, asteptand sa se consulte intre dansii.  In timp ce consumatorul studiaza lista meniu ospatarul  intervine pentru a face recomandari cu privire la unele preparate noi si raspunde la toate intrebarile pe care consumatorul  le pune cu privire la preparate , alimentele care au intrat in compozitia lor sau procesul tehnologic. Ospatarul este dator sa informeze cinstit pe consumator, sa-l sfatuiasca la alegerea preparatelor, sa-l convinga atunci cand este nehotarat. Pentru aceasta el trebuie sa fie atent , sa raspunda cu calm si cu rabdare. Din primele cuvinte pe care le schimba cu consumatorul, ospatarul trebuie sa-si dea seama de gusturile acestuia, de hotararea cu care a intrat in local, pentru a sti ce sa-i recomande.
Ospatarul trebuie sa aiba rabdare in timpul luarii comenzii, sa procedeze cu mult tact, sa dea toate explicatiile cerute si sa noteze cu atentie dorintele consumatorului.
In timpul luarii comenzii, ospatarul trebuie sa stea in partea stanga a consumatorului , in picioare fara a se rezema de masa, scaune sau pereti, putin aplecat spre consumator cu instrumentele de luat notite pregatite.  Luand comanda ospatarul stabileste si unele amanunte. De pilda daca s-a comandat un preparat de gratar (muschi de vaca), trebuie sa intrebe pe consumator cum il prefera fript, potrivit sau in sange, ce garnitura doreste (cartofi pai/ prajiti/ sote/ sufle/ natur/ pireu/ mazare verde, orez) Se stabileste de asemenea si salata preferata.
Cand consumatorul comanda unele preparate care se pregatesc pe loc in sectia bucatarie, unele preparate speciale care se executa la comanda sau preparate la gratar, ospatarul trebuie sa informeze pe consumator cat va dura executarea comenzii. Deoarece pregatirea unor preparate dureaza 15-20 de minute, este necesar sa se comande consumatorilor pana la executarea comenzii sa se serveasca unele preparate reci, preparate din peste, ciuperci, salate de legume si carne. etc.
Ospatarul nu trebuie sa uite nici un moment ca el este dator sa informeze pe consumator despre preparatele de sezon, despre preparatele noi care au fost introduse in meniu sau despre ”specialitatea unitatii”
Aceasta nu inseamna ca ospatarul, in dorinta de a realiza cat mai usor sarcinile  sale de plan de vanzari sa recomande cele mai scumpe preparate sau vinuri fara sa prezinte si celelate preparate culinare si bauturi care se servesc in local.
La primirea comenzii, ospatarii trebuie sa recomande consumatorilor bauturi aperitive ca: lichior, coniac, vermut etc. deoarece acesteadeschid pofta de mancare.
La unitatile de alimentatie publica speciale, comanda este luata in general de seful de sala. In acest caz ospatarul care deserveste o anumita zona primeste nota de comanda de la seful de sala, care urmareste pe parcurs executarea ei.
Pentru a asigura o buna deservire a consumatorilor, ospatarul va cauta, pe cat posibil ca la luarea comenzii sa stabileasca impreuna cu consumatorul intregul meniu care va fi servit, pentru a putea da din timp comanda la sectia bucatarie. Daca la masa sunt mai multi consumatori si se comanda preparate diferite, pentru a nu exista unele neintelegeri din cauza notarii gresite, se recomanda ca ospatarul sa repete consumatorilor comanda data.

…aceasta este doar o mostra din ”Trainingul de Comunicare din Industria Ospitalitatii”.  La cerere pot sa public articole si pe alte subiecte care vizeaza industria ospitalitatii
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s