business

De ce are nevoie un oras

Un oras are nevoie in primul rand de un bun administrator. Buni administratori pot fi primarii, viceprimarii, consilierii si orice alte cadre implicate in procesul de administrare.
Un administrator ar trebui sa fie integru. Destul de greu cand ai la dispozitie sume de bani de la bugetul local, bani care sunt ai tututror si ai nimanui in mod particular. Dar integritatea sau coretitudinea e cea mai mica problema. Daca se fura bani se schimba doar proprietarul/ titularul banilor nu si valoarea acestora. Daca banii sunt investiti corect pot aduce plus valoare indiferent daca sunt la cetateni sau la stat.
Un oras are nevoie de un marketing bun. Asta inseamna o imagine buna, inseamna notorietate inseamna lucruri inedite prin care sa se remarce. Acestea pot fi legate de peisagistica (exemplu orasul florilor) sau legate de arhitectura, sculpturi, parcuri, gradini etc. Ca exemplu cand spui Eiffel te gandesti la Paris, cand spui Paris te gandesti la Turnul Eiffel. Chiar o imagine buna poate fi legata de restaurantele locale. Dar vedeti imaginea unui oras nu depinde doar de primar si de administratorii sai depinde si de liderii neoficiali ai orasului. Depinde de oamenii de cultura, de artisti, de oameni de stiinta, de sportivi.

Imaginea unui oras depinde de mediul privat, de ”oamenii care sfintesc locul” , de companiile care se nasc si se dezolta in mediul privat, de spiritul antreprenorial al locuitorilor, depinde de calificarea profesionala a cetatenilor, de gradul de cultura si educatie.

Un oras poate iesi in evidenta si prin echipele sportive daca acestea obtin rezultate foarte bune in competitii.

Orice oras are nevoie de resurse alimentare proaspete. De aceea ar fi ideal la mci distante de oras sa existe ferme pentru aprovizionarea rapida cu produse lactate. Orice oras are nevoie de sere, astfel se evita consumul de legume mentiute artificial proaspete vreme indelungata in supermarketuri.
Pe aceeasi lista de importanta se incadreaza si resursa de apa a orasului si gradul de poluare fonica, industriala sau auto.

Un oras isi poate obtine notorietatea daca se specializeaza pe un sector anume. Exemplu: Clujul oras universitar si centru medical.

Si da, ca toate lucrurile sa fie in regula are nevoie de strazi in stare circulabila si de centuri ocolitoare.

Lista nu e lunga, trebuie doar vointa si colaborare intre autoritatile publice si cetateni.
Mai e nevoie de vointa pentru implementare – pentru ca nu ideea face diferenta ci puterea de a implementa. O idee tinuta in sertar nu valoareaza foarte mult.

Standard

One thought on “De ce are nevoie un oras

  1. Pingback: Urbanistica, peisagistica si arta pot ajuta la dezvoltarea orasului Baia Mare | Adelina Maries

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s