business

Comentariu legat de modificarea Codului Muncii

Daca traim in capitalism atunci sa ne comportam ca in capitalism!!!!

 

”Descoperirile s-au facut prin observatie,  inventiile prin experiment” ©

Domnul Minstrul al Muncii, Ioan Botis, a facut o observatie si a descoperit: Codul Muncii nu mai raspunde nevoilor actuale, democratice si capitaliste. Perfect de acord!… Nimic de obiectat. Dar,  dupa observatie, urmeaza faza de experiment si experimentul in acest caz se concretizeaza in analize, discutii, drafturi, cateva implementari nereusite pana sa ajungem la forma finala care sa raspunda cat mai bine nevoilor  capitaliste.  E nevoie de cooperare, e nevoie de argumente, e nevoie de demonstratii, e nevoie de exemple  pentru a putea comunica inteligibil.  Distinsii domni, membri  cu drepturi depline ai Parlametului si Guvernului Romaniei, lideri de sindicat si alte organizatii patronale nu castiga nimic daca se cearta si se contrazic. Fiecare are dreptate pana intr-un anumit punct, dar e inutil sa demonstrezi ”dreptatea mea e mai dreapta decat, dreptatea ta”

Un contract de munca indiferent daca e colectiv sau individual in capitalism nu trebuie  limitat la un numar de ore, NU mai suntem in comunism unde sa lucram 8 ore/zi.  Tot ce ar trebui sa prevada legea si contractul este ca angajatorul daca retine un angajat peste cele 8 ore, sa-i ofere pauza de masa, cu mancare si apa din partea fimei insotite de negocierea financiara pentru munca peste programul standard- program negociat. De altfel angajatorul sa nu aiba dreptul de a solicita angajatul mai mult de ”x”  zile consecutiv la program de  „n”ore/zi pentru cei care depun efort fizic.

”In viata nu catigi cat meriti, castigi cat negociezi. ”

Problema se rezolva daca se impun drepturile  angajatului, astfel incat sa se evite ”exploatarea omului de catre om”.  Simplu, legea sa defineasca foarte clar care sunt formele de exploatare si abuz  pe care angajatorul NU  are voie sa le practice, de exemplu:  efort fizic prelungit, ergonomia spatiului de lucru, orele de lucru suplimentare pe zi si pe saptamana conform unor rapoarte de medicina muncii, conform solicitarii/ fisei postului  postului s.a.m.d.

Si sa se ridice bariera salariului minim  pe economie impus. Cu ce drept imi impune mie statul un salariu minim  de ” y”  RON.  De unde stie statul, ca acel salariu chiar ajunge pentru cosul zilnic de cumparaturi si pentru acoperirea costurilor la utilitati pe timp de iarna . Daca faceti un calcul simplu o sa vedeti ca pentru cei care locuiesc la oras salariul minim  nu e suficient.  Care sunt criteriile care se iau  in considerare cand se stabileste salariul minim???  Sa se lase sa actioneze liber legea cererii si a ofertei. Angajatii vor sti cat sa ceara pentru ca isi cunosc foarte clar costurile care le sunt necesare intretinerii si supravietuirii.

Statul prin limitarile care le impune, doar blocheaza formarea unui echilibru prin care sa se poata evalua cert  care e pretul corect pentru valoarea unor meserii in comparatie cu altele.  Dupa legea actuala nu exista diferente la muncitorii incadrati necalificat, aproximativ toti beneficiaza de salariu minim, sau putin peste minim.

Sa se stabileasca o suma fixa si nu procentuala pentru sanatate si  somaj.  O suma fixa care in cazul asigurarilor medicale sa se ofere posibilitatea de a fi platite si catre companiile private.  Astfel se usureaza privatizarea sectorului medical.

 

Codul Muncii, trebuie simplificat si nu complicat!

Adelina Maries

 

Standard

3 thoughts on “Comentariu legat de modificarea Codului Muncii

  1. Chestia cu 8 ore pe zi nu este o chestie comunistă, e un drept internaţional câştigat după decenii de luptă şi sacrificii ale sindicatelor muncitoreşti, inclusiv din America.

  2. Şi încă ceva. Între democraţie şi capitalism nu este nicio legătură. Capitalismul ţine de sistemul economic al unui stat, în vreme ce democraţia este o formă de organizare social-politică a societăţii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s