carti

Diferenta intre studiile de prefezabilitate si studiile de fezabilitate

Diferenta intre studiile de prefezabilitate si studiile de fezabilitate

Pentru un plus de eleganta si senzualitate va recomand bijuteriile de la Şic şi Clasic , sunt bijuterii din categria bijoux couture realizandu-se doar pe baza de comanda prealabila, cu lista de asteptare

Studiul de prefezabilitate este studiul care sta la baza studiului de fezabilitate.

Studiile de prefezabilitate se realizeaza ca studii suport pentru studiile de fezabilitate finale.

Pentru ca au o amploare mai mica si se folosesc de resursele informationale existente necesita finantare redusa comparativ cu un studiu de fezabilitate amplu

Studiile de prefezabilitate comporta un caracter mai superficial decat cele de fezabilitate, sunt realizate la costuri mai reduse decat cele de fezabiitate si nu impun o analiza amanuntita.

De obicei studiile de prefezabilitate se bazeaza pe informatiile usor de obtinut sau cele deja existente, analizand mai multe alternative si variante de posibile studii de fezabilitate. Scopul final al studiilor de prefezabilitate este cel de a decide asupra carui studiu de fezabilitate sa actionezi.

Studiile de prefezabilitate se bazeaza pe diverse studii suport cum ar fi:

 • Studiile de oportunitate
 • Studiile de piata
 • Studiul si analiza meteriilor prime
 • Studiul locatiilor
 • Studiul mediului natural
 • Studiului mediului politic si economic
 • Studii ale impactului asupra mediului natural
 • Studii pentru selectarea echipamentului s.a.m.d.

Studiul de fezabilitate final cuprinde un amplu raport al unui plan de afaceri, plan de marketing, plan financiar, studiu tehnic, studiu de piata s.a.m.d in functie de necesitati.

Studiul de fezabilitate se intocmeste pentru a putea demonstra daca afacerea sau investitia in sine este fezabila.  Studiile de fezabilitate sunt instrumente utilizate in negocierea cu investitorii de venture capital sau private equity, sunt instrumente de decizie manageriala etc.

Copaniile publice de monopol: apa, gaze, energie, drumuri si poduri isi denumesc analizele pe care le efectueaza -studiile de fezabilitate – tocmai datorita faptului ca pe langa studiul tehnic adauga si un plan fincanciar care analizeaza bugetul de investitii necesar si in unele cazuri amortizarea, dar ele nu sunt studii complete de fezabilitate asa cum sunt ele efectuate in sectorul privat de oligopol.   

Pentru cei care intentioneaza sa utilizeze un astfel de instrument si sunt la inceput de drum le recomand cartea ”Elaborarea Studiilor  de fezabilitate si a Planurilor de Afaceri ” coordonator Cristian Bisa

S-ar putea sa-ti fie util si postul despre studii de oportunitate

Standard

7 thoughts on “Diferenta intre studiile de prefezabilitate si studiile de fezabilitate

 1. Observ ca foarte multi vizitatori imi acceseaza blogul, datorita acestui articol. Asta inseamana ca sunteti interesati de informatii si materiale suplimentare despre studiile de fezabilitate. De aceea va rog sa-mi lasati comentarii despre ce anume doriti sa aflati informatii referitoare la studiile de fezabilitate si prefezabilitate.
  Puteti sa-mi scrieti aici sau la adelinamariesro@gmail.com

  Va multumesc pentru vizita si va astept cu intrebari!

  Ade

 2. Pingback: Studiu de oportunitate « Adelina Maries

 3. sergiu says:

  multumesc pentru claritate, daca puteti sa-mi spuneti daca datele din deviz aflate ]n primul pot fi folosite la celalalt si chiar introduse in proiect.

  multumesc

 4. Daca cunosti ca nu au intervenit modificari intre timp si stii ca devizul a fost intocmit corect, da. Dar daca e vorba de perioade lungi de timp de cand s-a intocmit primul deviz acesta trebuie verificat pentru a vedea daca nu au intervenit transformati/modificari.

  Daca un consultant extern preia devizul unei companii pentru a-l introduce intr-un studiu de prefezabilitate, ciar daca datele se analizeaza in date generale tot trebuie verificat inainte de a-l prelua in analiza generala.

 5. Vasile says:

  as putea face rost de ”Elaborarea Studiilor de fezabilitate si a Planurilor de Afaceri ” coordonator Cristian Bisa in format electronic. Sunt din Republica Moldova si nu vad posibilitatea la moment s-o obtin altfel. adresa mea de email bvgro@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s