business

Cum poate fi salvata economia Romaniei

Este din start clar faptul ca nivelul fiscalitatii influenteaza mediul de afaceri.

Faptul ca sunt prentru o politica fiscala relaxata, e stiut de mult de cei cu care am interactionat de-a lungul timpului.

Dar pana ce se rezolva problemele mai sus mentionate, va prezint orientarea care ar trebui sa o aiba antreprenoriatul roman.  Apropierea de faliment a statului s-a agravat o data cu masurile fiscale si a fost intretinuta ani de zile de cei care au avut afaceri cu statul. Statul a fost jefuit incet si sigur si de bugetari. Cred ca fiecare dintre voi cunoaste un bugetar care a dus acasa de la servici un pix, un plic, o coala de hartie, o sticla de spirt, consumabile medicale etc. in functie de instutia la care lucra.  Din totalul populatiei in  anul 2006  doar 10,5 milioane reprezinta populatia ocupata, din care 3,7 milioane in activitatea publica , 5,9 milioane in activitatea privata si 0,7 milioane in activitatea mixta. sursa INSSE.

Daca facem un calcul simplu: fiecare bugetar ducea acasa, LUNAR  un obiect din categoria consumabile in valoare de 1 euro, asta inseamna ca 3,7 milioane de oameni furau lunar de 3,7 milioane euro, inmultiti cu 12 luni cate are anul si se obtine scorul de 44,4 milioane euro/ anual. Bineinteles ca unii furau mai mult si altii mai putin dar ca viziune sub forma unei medii vorbim de asemenea cifre.

Sa vorbim de antreprenoriat!

Va sfatuiesc sa va creati planuri de afaceri si sa atrageti un finantator de tip business angel. Mizati pe IMM-uri, si creati afaceri care sa consume intre ele, de tipul eu iti vand tie faina si tu imi vinzi mie paine si cozonaci iar a 3-a afacere vinde la toti sare, iar a 4 afacere transporta painea, cozonacii si sarea, a 5 afacere vinde cozonacii si sarea la consumatorul casnic. Ati prins ideea? e simplu. Construiti afaceri care sa consume intre ele!

In functie de experienta, cunostintele si creativitatea voastra puteti crea lanturi de afaceri interdependente si sa renuntam la a importa ceea ce putem produce intern. Sa lasam la o parte principiul mai ieftin si mai prost din import. Trebuie sa invatam sa platim/oferim pretul just si sa renuntam la goana dupa cine vinde cel mai ieftin. Pentru ca cine vinde cel mai ieftin va ofera calitate proasta ori vrea sa falimenteze ceilalti jucatori de pe piata prin preturi de dumping. Cumparati mai ieftin doar atunci cand oportunitatea e excelenta pentru a cumpara mai ieftin. Protejati-va afacerile intre voi. Nu faceti import daca asta distruge productia natioanala. Mai bine investiti in competitivitate (in calitatea productiei interne)

Succes Romania! – asta e calea ca sa iesi din criza

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s