business

Ce s-ar intampla daca le-am lua partidelor politice dreptul de a desemna un candidat pentru o functie publica- administrativa?

Am primit un mesaj de la domnul, Razvan Sandu. Mesajul era extraordinar de simplu, imi spunea ca raspunsul la intrebarea ”cine mai poate salva Romania, este Regele! ” Mesajul sugera eliminarea disputelor partidelor politice pentru presedentie. In concluzie am meditat si iata rezultatul:

Ce s-ar intampla daca le-am lua partidelor politice dreptul de a desemna un candidat pentru postul de Presedinte al Romaniei??

In concluzie in Romania ar trebui sa avem doar candidati independeti. Nici un patid politic sa nu fie implicat in campanii. Astfel toti candidatii pornesc cu sanse egale si avem posibilitatea sa alegem cel mai bun dintre cei buni. (Nu conteaza daca in trecut a fost sau nu menbru al vreunui partid, important sa-si fi dat demisia din partid cu cel putin 1 an inainte de alegeri.) Strategia de campanie pentru prezidentiale sa fie identica pentru toti candidatii:Adica: un numar egal de aparitii radio-TV si presa scrisa pentru toti candidatii.Conferinte publice in fiecare localitatea din tara, UN NUMAR EGAL DE BANNERE SI PANOURI PUBLICITARE PENTRU TOTI. … daca un ziar publica mai multe informatii despre un candidat decat despre ceilalti sa fie tras la raspundere. Prin lege la presedentie nu-si poate depune candidatura o persoana care a fost implicata intr-un scandal de coruptie.

Rolul si statulu Presedintelui sa fie cel care reprezinta imaginea tarii: trebuie obligatoriu sa fie diplomat, echilibrat, judecata lucida. Si probabil psihologic supusi la ”testul de foc”.

Fiecare candidat sa prezinte un dosar cu argumente solide si justificate, un plan de actiune complet pe care sa il votam si nu enumerate 10 propozitii prin care spune ca imbunatateste invatamantul in RO, dar nu spune si cum.

Sa mentina si sa imbunatateasca relatiile diplomatice cu alte tari. Sa contribuie la imaginea Romaniei in lume.

Presedintele sa fie ales pe 7 ani, sa poata candida la presedentie de cate ori doreste si este apt sa conduca.

ROLUL PARTIDEOR POLITICE IN ROMANIA

Extrapolat- nici un partid din RO sa nu aiba voie sa desemneze candidati pentru functii publice- administrative. Toti sa fie independenti indiferent ca este vorba de ministri, senatori, deputati, primari sau consilieri locai/ judeteni etc.

In concluzie partidele pot propune programe de dezvoltare a tarii. Pot analiza si evalua programele de guvernare si aduce imbunatatiri Se pot organiza pentru a propune legi sau modificari de legi parlamentului.

Fiecare partid se poate specializa: Avem Partidul Tarenesc Roman – poate sustine foarte clar si precis problemele de la sate si agricultura satelor. Avem Partidul Ecologist Roman – sa-si faca deci datoria Avem URR Se infiinteaza Partidul Poporului a lui DInescu. Sa sustina atunci aspecte legate de drepturile omului si ale cetatenilor.

 

Daca problema se extinde pe mai multe arii atunci partidele pot face intruniri comune unde sa discute problemele.

Pot sa faca lobby la ministere, pot stabili sedinte la ministere unde sa discute implementarea anumitor masuri.

Mai raman de analizat normele metodologice de aplicare si alte aspecte practice.

Adelina Maries

1 oct. 2010

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s